ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Tatabánya
ENERGETIKAI TANÚSÍTÁS TATABÁNYÁN
ÁRLISTA
A TANÚSÍTÁS SZABÁLYOZÁSA
KAPCSOLAT
További infromáció:

+36-70-527-0868

A tanúsítás szabályozása

Milyen jogszabályok alapján kell tanúsítást végezni?

A 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet által meghatározott esetekben és tartalommal kell kiállítani a tanúsítványt, az ehhez kapcsolódó számításokat pedig a 7/2006 TNM rendeletben definiált módszerekkel kell elvégezni.

Mikor van szüksége energetikai tanúsítványra, mikor nincs?

Szükséges

Nem szükséges

Milyen besorolások vannak?

a grafikon a besorolásról
AA++ Minimális energiaigényű -40 %
AA+ Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú 41–60 %
AA+ Követelménynél jobb 61-80 %
BB Követelménynek megfelelő 81–100 %
CC Korszerű 101–130 %
DD Korszerűt megközelítő 131–160 %
EE Átlagosnál jobb 161–200 %
FF Átlagos 201–250 %
GG Átlagost megközelítő 251-310 %
HH Gyenge 311–400 %
II Rossz 401-500 %
JJ Kiemelkedően rossz 500 < %

A besorolás alapja a követelményekhez viszonyított százalékos eltérés.

Helyszíni szemle szükséges

Az általános szakmai álláspont szerint minden esetben szükség van helyszíni szemlére, ez alól csak a használatbavételi bejelentéshez végzett tanúsítás jelent kivételt. Új építésű lakások esetén a kiviteli tervek és a felelős műszaki vezető nyilatkozata alapján készül el a tanúsítvány, így nem kötelező szemlét tartanunk.

Mit vizsgálunk a szemlekor?

Minden lehűlő felületet azonosítanunk kell: falakat, födémeket, aljzatokat, nyílászárókat. Az összes gépészeti berendezést megtekintjük, típusát feljegyezzük: kazánok, bojlerek, átfolyós és tárolós vízmelegítők, légkondicionálók, klímaberendezések.

Hogyan készül a számítás?

A minősítési módszert a 7/2006 TNM rendelet szabályozza. Egy igen sok részletre kiterjedő értékelési algoritmusról van szó, amely alapvetően két csoportját vizsgálja a tényezőknek: mennyi energiát veszít az építmény (a lehűlő felületek kiterjedése és hőszigetelése alapján), és hogy ez az energia milyen módon és hatásfokkal van pótolva (gépészeti-, fűtési rendszerek). Miután elkészültek a számítások, regisztráljuk a tanúsítványt a kormányzati adatbázisban. A regisztrációkor a szakvélemény egy egyedi HET kódszámot kap, ezt a számot kell az adásvételi szerződésben szerepeltetni.

A tanúsítvány hatályossági ideje

A tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig hatályos, amennyiben az energetikai követelményszintek nem változnak, illetve az építményen nem végeznek jelentős átalakítást. Elképzelhető, hogy a referencia követelményszinteket szigorítani fogják az elkövetkező tíz éven belül, ebben az esetben az addig kiállított szakvélemények érvényességüket vesztik.

Veheti-e egyéb hasznát a tanúsítványnak?

Minden tanúsítvány tartalmaz egy javaslati részt, amelyben a készítő szakember tételesen felsorolja, mik azok az energetikai korszerűsítések, amelyeket leginkább érdemes lehet elvégezni. Optimális esetben olyan mérnök készíti a tanúsítványt, aki már több száz ingatlant látott és értékelt, így azonnal meg tudja mondani mik a gyenge részei az építménynek, vagy egyéb hasznos tanácsokkal tud szolgálni a gépészeti rendszer üzemeltetésével kapcsolatban. A számítások alapján pontosan meg tudjuk mondani, melyik épületszerkezeten át – falon, födémen, ablakon – mennyi hő távozik a fűtési idény alatt. Ha már elkészítettük a tanúsítványhoz szükséges számításokat, viszonylagos pontossággal meg tudjuk mondani, hány centi hőszigetelés mennyi megtakarítást jelenthet. Ha korszerűsítést fontolgat és már készült tanúsítvány az épületre, akkor érdemes lehet tanácsot kérni a készítő mérnöktől, elképzelhető hogy telefonon is olyan hasznos tanácsokkal tudja ellátni a tulajdonost, aminek a birtokában célirányosabban tudja korszerűsíteni az építményt.

Ki tanúsíthat?

A magyar mérnöki vagy építész kamaránál névjegyzékbe vett tanúsító. A jogosultság és a névjegyzékbe kerülés feltételei: szakirányú mérnök végzettség, megfelelő szakmai tapasztalat, jogosultsági vizsga megléte. 2013. január 01. óta minden tanúsítványt regisztrálni kell az interneten, és erre csak jogosult szakembereknek van lehetőségük.

Milyen dokumentumokra van szükség az ingatlanról?

Használt ingatlan esetén nincs szükség semmilyen dokumentumra, az ingatlan adatai kellenek csupán, a felmérési díjakat tartalmazza díjszabásunk. Ha rendelkezésre állnak eredeti tervek, abba mindenképp szeretnénk betekintést kérni, mert jelentősen segíthetik az értékelést.

Új épület esetén szükség van a kiviteli tervdokumentációra és a felelős műszaki vezető nyilatkozatára, amelyben rögzíti, hogy az épület a tervek szerint készült el. Ebben az esetben nem is kötelező szemlét tartanunk, a tanúsítást a tervek alapján végezhetjük el, melynek jogszabályban rögzített ára 11 000 Ft + Áfa.

Milyen épülettípusokra kell tanúsítvány?

Minden épületre és rendeltetési egységre szükséges tanúsítvány, amely a belső légállapot biztosításához energiát használ (tehát pl. fűtött), és nem szerepel a kivételek listáján.

tudnivalok árak Tatabányán tudnivalok tudnivalok
Minden jog fenntartva © 2013-2021 www.tanusitvany-tatabanya.hu